Boeck-szarkoidózis, túlsúly, magas vérnyomás, hasmenés, köhögés, hideg érzékenység... kezelése?!

Fiatal, 40 éves férfi jelentkezik be a rendelésre 2016. októberében. Leletek és panaszt hozott egy nagy zsákkal.

2016. júniusa óta: köhög, fullasztó rohamok gerjesztik egymást, ami néha öklendezésig fokozódik. Váladék fehéres, nyúlós, szmog, füst, erős illat provokálja a köhögést. Társbetegség: magas vérnyomás betegség, ami a köhögéssel párosulva nem ritkán 180 Hgmm körül szokott lenni. Túlsúly, amióta nem dohányzik 20 kg-ot hízott. 2 éve rendszeres hasmenései vannak, hetente több alkalommal.
Légúti panaszai miatt jött főleg, mert 2016. júniusában a többszöri antibiotikumos kúra hatására sem változó köhögései miatt kivizsgálásra küldték. Ennek kapcsán a szeptemberben készült mellkasröntgenen jobb tüdő hörgőkapuban és a két tüdő közötti részen vastag kötegezettséget és tömöttséget írtak le.

2016. október: az ebben a hónapban készült CT-n a röntgen leletet megerősítették és a bal tüdőben találtak egy kisebb csomót is. Boeck-szarkoidózist mondtak, mint iránydiagnózis. Ekkor jött el.

2016. decemberi 1. kontrollon, az októberben elindított terápia hatásra azt jelezte, hogy a korábban kezelésre nem reagáló köhögése csökkent. Ez 2 hónap eredménye volt, szemben a korábbi 5 hónapos kivizsgálás, küldözgetés és antibiotikum sorozatok eredményeivel. Ekkor az elindított terápia mellé, egyéni étrendet beszéltünk meg.

2017. januári kontroll: hasmenése jelentősen csökkent. Testsúlya megindult lefelé.

2017. március: kontroll vizsgálatok a korábban leírt kötegezettség elkezdett visszahúzódni. Ekkor már a korábbi iránydiagnózis bebetonozódott és legalább papíron valós Boeck-szarkoidózis lett.

2017. május: ízületi panaszai csökkennek, köhögés egyáltalán nincs, testsúlya 12 kg-al csökkent.

2017. július: összesen 16 kg-ot fogyott, vérnyomás csökkentőt a vérnyomás napló alapján le lehet/kell felezni. Arról számol be, hogy korábban évekig nem tudok vezetés közben klímát használni, mert azonnal felső és alsó légúti panaszai lettek. Ez most nincs.
Kontroll CT leleten a Boeck-szarkoidóznak teljes regressziót mutat. Lelet mellékelve.

A Boeck-szarkoidózis kezelésben megszokott gyógyszereket nem szedett, nem kapott; szteroidot nem szedett. A korábban meglévő vérnyomás csökkentő gyógyszereinek jelenleg a felét szedi. A korábban megkezdett terápia folyamatban van.

A diagnózist tartalmazó lelet 2017.03.08-n, ahol már javulást írnak le:



A javulást, lelettel igazoló kontroll eredmény:


Dr. Antal Péter Miklós

Megjegyzések