Szezonális pollen allergia és egyéb allergiák



Sokakat érintő, nagyon kínzó betegség. Aki ebben szenved, tudja jól: tüsszögés, orrfolyás, szem-, lágyszájpad viszketés. Tiszta rémálom. Papír zsebkendők hada, allergia ellenes gyógyszerek, amelyek vagy segítenek, vagy nem.

Ha segítenek, akkor minden rendben van, kínzó tünetek elmúlnak, a szezon végével van egy pár hónap nyugtunk.

De, ha nem segítenek, akkor mit lehet tenni? Higgyem el, hogy ezzel együtt kell éljek egy élten keresztül?

Semmi esetre sem! Mindig van megoldás!

A legkézenfekvőbb, hogy úgy kezelem az allergiát is, mint bármilyen más tünetet, – fejfájást, hasfájást, hasmenést, ekcémát, magasvérnyomást – valami kiváltotta, valami van a háttérben.
Márpedig, ha így kezelem, akkor megoldás is lesz rá. (Sajnos a hagyományos vizsgálatoknak legtöbbször nincs terápiás következménye, legjobb esetben megtudom, hogy melyik fű, fa, virág okozza a tüneteket.)

A legkézenfekvőbb, hogy megkeresem azt az élelmiszert, ami a háttérben meghúzódva, az én esetemben ilyen jellegű tüneteket produkál. Korábbi diétás írásaimban részletesen kifejtem, hogy miként lehet egy alapvető élelmiszer oka szinte bármilyen betegségnek. Ha sikerül megtalálnom és kiiktatnom a háttérben meghúzódó élelmiszert, amire az allergia ráült, akkor az egész rendszer úgy viselkedik, mint egy kártyavár, aminek a legalsó lapjait kihúzzák. Összedől az egész! Ha kihagyom a szóban forgó élelmiszert, akkor megszűnik az allergia ’táptalaja’, amiből kinőtt.

Valóban; igazából ennyi lenne a megoldás. A probléma, mindig a diétával és annak betartásával kezdődik.

Kiegészítő kezelésnek mindig szóba jön a tényleges allergénnel – parlagfű, gyomok, fák virágai, mogyoró, stb. – végzett kezelések, de tartós megoldást leginkább a diétával együtt lehet elérni.

Azok számára, akik szeretnek a tünetek nyomába eredni, szép kihívást jelent a probléma megoldása, ugyanis mindenképpen kell, hogy az illető életében jelen legyen olyan élethelyzet, amikor a környezet normális ingereit túlreagálja. Ez az allergia üzenete. Amióta a világ világ, azóta időszakosan különféle pollenekkel találkozik a szervezetünk. A pollenek ott vannak a környezetünkben. Az életünk részét képezik, az erre adott reakció mindenképpen egyfajta ’túlreagálást’ jelent. Az akadémiai orvoslás is ugyanezt mondja: „Az allergia az immunrendszer helytelen működése következtében kialakuló reakció. Környezetünkben megtalálható, egyébként ártalmatlan anyagokra (allergiát okozó anyagok/allergének) az immunredszer fokozottan reagál.” (Forrás: http://www.allergiadoktor.com/)

A járulékos tünetek segítenek pontosítani az élethelyzetet. Bőrön jelentkezik, vagy szemviszketéssel és könnyezéssel, tüsszögési rohamokkal? Melyik az az életterület, élethelyzet, amit túlreagálok?

Végül, de nem utolsó sorban a homeopátiával is nagyon szép eredményeket lehet elérni, még azoknál a pácienseknél is, akiknél a hagyományos allergia elleni gyógyszerek már nem segítenek.

Ha kérdsés merült fel Önben, állunk rendelkezésére.

Dr. Antal Péter Miklós

Megjegyzések