Fogyókúra vagy megfelelően választott diéta?

Újabb diétás sikertörténeteket szeretnék megosztani Önökkel.

Ez az egyik legkedvesebb megfigyelésem. Egy megfelelően megtalált (étrendi vagy anyagcsere vizsgálat) és megfelelően végzett diéta annyira globális – jó – hatással lehet a szervezetre, hogy a korábban sikertelen fogyókúrák hadán túl lévő, elkeseredett hölgyek, gyakran sokkal lelkesebben számolnak be a testsúlycsökkenésről, mint az egyéb – kiindulási panaszok – megszűnéséről.

A dolog teljesen érthető. Nem eszem meg azt, ami zavart okoz a szervezetemnek. A zavar megnyilvánulhat – akár – fokozott testsúlygyarapodásban is!

Folyamatosan – akár évtizedek óta fogyasztok valamit, meg sem fordul a fejemben, hogy nem kellene, és ahelyett, hogy az adott élelmiszer tökéletesen lebomlana, és a szervezetemet táplálná, éltetné; ehelyett a lebontás egy szinten megreked, fals irányt vesz, és az élelmiszerből az egész szervezetem működését akadályozó anyagok képződnek. Ezek a homotoxinok

A diéta során megakadályozom a zavart okozó élelmiszer bejutását és a homotoxinok elkezdenek kiürülni, és a rend szépen, hónapról hónapra helyreáll.

Egyik hölgy páciensem mosolyogva mesélte, hogy a kollégák ott viccelődtek rajta, hogy mindig jóízűen, viszonylag nagyobb adagokat evett – húst, kolbászt, sajtokat, joghurtokat – és mégis stabilan, látványosan csökkent a testsúlya. Mondták is neki, hogy erre a diétára ők is beneveznek. Érthető is a hozzáállásuk, hiszen nincs éhezés

Miért? Visszacsatolok az írás legelejére: mert nem eszem meg azt, ami zavart okoz a szervezetemnek.

A hölgy is mindent evett, csak azt nem, amit a készülékkel a vizsgálat során kimutattunk. De ezt viszont nagyon szigorúan vette a 12 hónap alatt. Egyszer sem csábult el, egy falat erejéig sem. Elmondása szerint nem volt nehéz, hiszen a korábbi fogyókúrákhoz képest, most a szenvedős éhezős rész kimaradt. Az étkezési szokásait és az elfogyasztott élelmiszereket kellett átszerveznie. Ő fél év alatt 9 kg-ot fogyott, nem hirtelen, nem gyorsan, de tartósan és stabilan. Végül megállt annál a súlynál, ami nála az egészséges egyensúlyi állapotot jelentette.

Egy másik nagyon szép történet szeretnék még megosztani Önökkel. A hölgy is volt páciensem. Az Ő tudtával és engedélyével osztom meg a következőket. A problémákat nagyon nem szeretném részletezni. Tízen egynéhány hónap alatt több mint 20 kg súlyfeleslegtől sikerült megszabadulnia, de úgy, hogy közben – a blogját olvasgatva – igen csak jókat evett. De nagyon fontos, hogy egy fikarcnyit sem vitt be a tiltott élelmiszerekből. Ráadásul Nála nehezített volt a menet: tejtermékek, szója, finomliszt, természetes cukrok, élesztő és alkohol volt a tiltólistán. Mondhatnák bátran, hogy ’ja kérem, ha nem eszem ezeket, akkor én is fogyni fogok.’ De ne feledkezzenek meg arról, hogy Ő nem fogyókúrázott, nem sanyargatta magát, nem éhezett, hanem a testét és annak működését zavaró dolgokat nem vitt be.

Másrészről, ha ettől bárki fogyhat, akkor tessék szíves követni az ő példájukat. Szabad.

Boldogan ajánlom az Ő blogját, rengetek receptötlettel, bátorítással, lelkesedéssel találkozhat a sorokat olvasva. Cím: http://diaryofvictory025.blogspot.hu
 
A blog diétás része a 2012. év márciusi bejegyzéseitől indulnak. Hála Istennek, igazi sikertörténet.

Zárszóként még két fontos dologra szeretném a figyelmüket felhívni.

  1. Legelőször fontos tisztázni, hogy a hormonrendszerben (pl.: pajzsmirigy) minden rendben van –e. Egy alulműködő pajzsmirigy következménye lehet testsúlygyarapodás, amit semmilyen fogyókúra nem fog levinni. 
  2. Nem egyforma az emberek alkata. Ez rettentően fontos. Nem szabad abba hibába esni a vágyott testsúlycsökkenésnél, mint amikor éjszaka szeretnénk napozni. Nem fog sikerülni. Ezzel azt szeretném mondani, hogy az alkat adott – lehet kor, élethelyzet, munkakör – által befolyásolt dolog is. Nem kívánhatunk magunknak egy túlidealizált, veszélyesen vékony testet. Ennek a – személyre szabott – diétának az előnye abban is megvan, hogy ha a diétázó a szabályokat betartja, akkor a testsúlycsökkenés az ő ideális, egészséges, egyensúlyi állapotában megáll.

Természetesen nem a diéta az egyelten megoldás az adott problémára. Természetesen nem minden betegségben hoz megoldást a diéta. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az egyik legegyszerűbb módszer, nem beszélve arról, hogy abból a 800-1000 hónapból - amit jó eséllyel itt töltünk - 6-18 hónapot az egészségünknek szentelni nem nagy áldozat, mert Meggyógyulhatsz!

Ha kedvet kapott, írjon bátran, kérdezzen tőlünk!

Dr. Antal Péter Miklós

Megjegyzések