Kezdetnek - egy kis diéta :)

Sokat gondlokodtam, hogy mi legyen az első bejegyzés. Könnyed is legyen, meg elgondolkodtató is, érdekes is legyen, meg komoly is.

Úgy határoztam, hogy a diétákról fogok egy érdekes szemszögből írni, ráadásul saját tapaszatalatot.

A diéták megközelítését, és az úgy nevezett 'diétás vizsgálatot' vagy 'anyagcsere vizsgálatot' Dr. Földes Lászlótól tanultam.

A kedvencem az egészben az, hogy a hivatalos orvoslás által gyógyíthatatlannak tartott, vagy ideig óráig tünetmentes állapotban tartott, de folyamatosan kiújuló betegségek úgy tudnak eltűnni emberekből, mintha soha nem léteztek volna. Ilyen például az asztma, magasvérnyomás, ekcéma, psoriasis (Természetesen ezalatt nem azt értem, hogy minden asztmás, magasvérnyomásos, stb. betegségben szenvedő ember ezzel az egy technikával meggyógyítható!). Többet, csak azért nem írok, nehogy a képtelenségénél fogva gondolja bárki is rólam, hogy Münchausen báró vagyok, aki ágyúgolyón utazza be a földet.

Gyakran 'orvosi ésszel' felfoghatatlan, hogy mi lehet vagy van-e egyáltalán kapcsolat mondjuk a foltos hajhullás és az elfogyaszott étel között.

Még gyorsan az elején leszögezem, hogy a fent elmített példák szenvedő alanyai mind egytől egyik sorozatos kivizsgálásokon (vérlabor, hasi ultrahang, ilyen-olyan terhelések, belgyógyáaszati kivizsgálások sora) vannak túl, melyek eredménye negatív. Legalább is a szokásos ételintolerancia vizsgálatok nem jeleznek semmit. Fontos, hogy semmiképpen sem a kollégák munkáját kritizálom, hiszen a nálam megforduló páciensek leletei átgondolot, megfontolt, segítőkész szándékot tükröznek.

De mégis, egy olyan módszerrel, ami – őszintén megvallva – nevetségesen egyszerű, mondhatni 'primitív' megoldást ad, 'csodát' lehet tenni.

Rögtön felmerül az emberben, hogy vajon súlyos betegségben is működhet-e? Persze, hiszen minden betegség súlyos, annak mindenképpen, aki szenvedő alanya egy folyamatosan visszatérő arcüreg gyulladásnak, hasmenésnek, légcsőhurutnak, vagy migraines fejfájásnak.

Most már talán fokozódó kiváncsisággal kérdeznétek tőlem, hogy mi lehet ez az egyszerű, de gyógyírt adtó megoldás.

Ez pedig nem más, mint egy megfelelő diéta. Ez a diéta nem tartozik egyik 'vallási felekezethez' vagy 'politikai párthoz' sem. Ennek a diétának nincs neve. Ez nem fogyókúra. Ez a diéta nem olyan, hogy 200-300 élelmiszert végigvizsgálunk és a végén 50-60 összetevőt nem lehet fogyasztani.
Ez a diéta arról szól, hogy nem eszem meg azt, ami a panaszaim hátterében áll. De úgy, hogy priorizálunk. Vagyis addig vacakolunk a vizsgálat során, míg a probléma gyökerét meg nem találjuk, ami rendszerint egyetlen egy élelmiszer féleség.

Járt hozzánk egy idősebb hölgy, aki rengeteg betegségben szenvedett. Cukorbetegség, magasvérnyomás, érszűkület, asztma, elhízás. Mindezek évtizedek óta kínoztál. Gyógyszerekkel egyensúlyban volt tartva. Azért jött, mert élettere egyre jobban beszűkült a sok betegség, a sorozatos gyógyszerszedés miatt. Asztmája már annyira kínozta, hogy szinte az utcára sem tudott kimenni befulladás nélkül. További gyógyszert nem tudtak már neki javasolni. A teljes repertoár bevetésre került. 

Az első kezelés ez a szóbanforgó vizsgálat és a hozzátartozó terápia volt.
Szegény annyira asztmás volt, hogy a barátnője kutyájának már a puszta látványától befulladt. Az, hogy megsimogassa vagy perceket egy helyiségben tartózkodjon vele, az szóba sem jött.

Megtörtént a diétás vizsgálat, kiveséztük a problémát alaposan.

Tíz nap múlva jött ismét a rendelőbe, ugyanis a betervezett kezelésekhez készültünk elő.
Mosolyogva meséli, hogy „Doktor Úr nem fogja elhinni mi történt velem a hétvégén.” A hétvégét a 'kutyás barátnőnél' töltötte. Reggel meglepetten tapasztalta, hogy a kutyus az ágyán, a lába tövénél aludt. Nem fullad. De még csak nem is tüsszögött. A barátnője és családja is összeszaladt, és együtt csodálkoztak a számukra nem mindennapi látványon. A hétvége kutyával, de asztma gyógyszer igény nélkül telt! Majd a hölgy csendesen hozzátette: „De a diétát milliméter pontossággal betartom”.
Eltelt újabb hét. Ismét jött a hölgy. A korábbi jelent közöttünk megismétlődött azzal a különbséggel, hogy most a cukorgyógyszerből kellett 10 egységet elhagyni, mert a mért értékek alapján esztelenség lett volna azt az adag inzulint beadnia, amit korábban.

Azóta is szívesen gondolok vissza a hölgyre, mert azért az még mifelénk is ritka, hogy 10 nap – 2 hét leforgása alatt ilyen drasztikus változás következzen be egy egyszerű diétától.

Hasonló örömben volt részem az elmúlt hónapban. Ezeket úgy hívom, hogy „derült égből napsütés”.

Fiatal apuka, aki tetőtől talpig ekcémás volt, olyan fényérzékenységgel, hogy csak felhős időben, vagy sállal, kesztyűvel felszerelkezve mert az utcára menni, hozta el kisfiát hozzám. A kisfiú lábán jó féltenyérni 'seb'. Vizsgálatok negatívak; krémek, ha kenik segítenek, ha nem akkor előjön és terjed. A korábbi tapasztalatai alapján az apukában felmerült, hogy talán valami élelmiszer csinálja a gubancot. Megtörtént a vizsgálat. Két hét múlva jön a telefon, hogy drasztikus javulás következett be, krémek nélkül.

Hála Istennek nagyon sok, a fent részletezett gyógyulásokhoz, hasonló élményekben van részem. A természet ereje és a szervezet regenerálódó képessége bámulatos. 'Csak' hagyi kell érvényesülni és a megfelelő ponton hozzátenni ehhez a folyamathoz.
 
Mindezeknek egyetlen egy üzenete kell, hogy legyen felétek, ez pedig az, hogy Meggyógyulhatsz!

Dr. Antal Péter Miklós

Megjegyzések