Fejfájás és étrend

Az első konzultáció ez év április elején történt.
65 éves hölgy érkezett az alábbi panaszokkal. 2001-2002-óta meglévő, egyre rendszeresebbé váló rosszullétek, melyek fejfájással kezdődődnek, majd szédülés és hányinger és hányás társul hozzá. A fejfájás mindkét oldalon a halántékokról a fejtetőre húzódik. Elmondása alapján a panaszok 15 éve rendszeresek és főleg attól függenek, hogy mit eszik. Provokálja: hal, csirke, zöldségek legtöbbje, déli gyümölcs. Az évek során egyre több élelmiszert kell elhagyjon, mert azt érzi, hogy azok is provokálják a panaszait. Ha hányás jelentkezik a fejfájás mellett, akkor az nem egyszeri alkalom, hanem 2-3 napon keresztül rendszeresen ismétlődik.
2017. január-február hónapban 6-7 kg-ot fogyott. Ebben az évben (áprilisig) fejfájás heti 2-3x van; hányni januárban 1x, 1 hétig, majd január végén és február elején ismét hányt. Alig mer enni valamit. De elmondása alapján nagyon kell figyelnie, mert ha nem akkor jönnek a panaszok. A márciusi hányás elmaradását ennek tulajdonítja. Fejfájásra nem szed gyógyszert, hányásra nem vesz be gyógyszert, mert azok legtöbbje allergiás reakciót vált ki nála és nem mer bevenni semmit. Rendszeresen fáj a torka és ’begyullad’ a füle.

Túl van MRI, CT, vérlabor vizsgálatokon. A beutaló és orvosi lelet alapján nem látta indokoltnak a kolléga élelmiszer allergia irányában kivizsgálni, mert kissé zavarosan adta elő a panaszait.
Leletei említésre méltó eltérést nem mutatnak.
Fizikális vizsgálatából a panaszaival összefüggésben érdemi nem emelhető ki. A panaszait bizonytalanul, szorongva adja elő. Jelentős energiát kellett abba fektessek, hogy el merje mondani – nagyjából – úgy, ahogy érzi, megéli a panaszait. Többször elnézését kért, és mondta: „Tudom, hogy bolondnak néz, de kérem, értse meg, hogy ez a panaszom.”

Ez év májusban történt saját a személyes étrend összeállítása, amit azóta is tart.

Júniusban történt az első kontroll, amikor már azt újságolta sokkal jobban van.
Augusztusban a 2. kontroll alkalmával elmondja, hogy a diéta megkezdése óta nem fájt jelentősen a feje (korábban heti 2-3x fájt); volt egy-két nagyobb front, amit ’megérzett’; hányni azóta egyszer sem hányt. Fogyása megállt hónapok óta. Hajhullása (amit korábban nem említett) megállt.

Dr. Antal Péter Miklós

Kép forrása: Házipatika.com

Megjegyzések