Diéta – gyakori kérdések és félreértések 2.

Folytatjuk a diétával kapcsolatos gyakran felmerülő kérdések és félreértések átbeszélését.

Azoknak, aki most találtak rá a blogra, szeretném ajánlani két korábbi bejegyzésemet, ami a témával foglalkozik. A legelső írást: Kezdetnek – egy kis diéta címmel, valamint a március 20-i bejegyzést: Diéta – gyakori kérdések és félreértések 1. címmel.

Röviden emlékeztetőül diéta alatt a Szent Lukács Rendelőben egy olyan céllal kiválasztott diétát értek, ami a panaszok hátterében meghúzódó, a panaszokért felelős alapélelmiszer vagy élelmiszer összetevő kihagyását jelenti. A diéta előnye, hogy nem örök életre szól, valamint jó eséllyel ennyi elegendő az állapotváltozáshoz. A hátránya viszont az, hogy hosszan (6-14 hónap) és nagyon precízen kell végezni.

Az előző írásban átbeszéltük a következőket: 
  1. Milyen tünetek hátterében állhat étrendi zavar? 
  2. ’Pedig csak kicsit szoktam fogyasztani…’ – ’Csak egy falatot egyél…’ 
  3. Miért diétázzak, hiszen a vérlabor, terheléses-kilégzéses teszt nem mutatott élelmiszer intoleranciát?

Folytatjuk a következőkkel:


4.                  Akkor most tejallergiám van?


Igen gyakori félreértés. Gyakran ez szokott a diéta, nem hogy abbahagyásának, hanem az el nem kezdésének az oka is lenni. Nálam a betegségek megközelítése – és természetesen a kezelése is – más, mint egy megszokott orvosi szakrendelésen. Nem jobb, vagy rosszabb, csak más. Emiatt azonban a kezelhető, vagy messzebb menve, azoknak a betegségek tárháza bővül, ahol szép eredményeket lehet elérni. Azt gondolom, hogy ez mindenkinek jó. Páciensnek, orvosnak egyaránt siker élmény.

A kimutatott élelmiszerrel való zavar nem allergia, nem érzékenység, nem intolerancia.

Emiatt gyakran a hagyományos vizsgálatok meg sem találják. Pl.: a biofizikai vagy biorezonanciás vizsgálat során kimutatott tejtermékkel kapcsolatos zavart, nem biztos, hogy a vérlaborból, vagy a kilégzéses tesztből meg lehet állapítani. Egy szemléletes példával élve a következőt kell elképzelnünk: Ha egy felületet szeretnénk megvizsgálni, akkor azt nézhetjük nagyítóval is, és nézhetjük mikroszkóppal is. A két vizsgálati mód adta kép nem is fog hasonlítani egy másra. Akár még arra sem fogok rájönni, hogy ugyanazt a területet nézem, csak más-más módszerrel. Egyik sem jobb módszer a másiknál. A két vizsgálat más-más információt szolgáltat, ezért egyiket is másikat is más-más dologra fogom tudni felhasználni.

Ami miatt nem allergia a kimutatott probléma: ha allergiás vagyok valamire, akkor, ha a közelembe kerül az allergén, akkor tünetet produkálok. Ha a tollra vagyok allergiás, akkor, ha nem tollpárnán alszom, akkor nincsenek tüneteim, ha pedig tollpárnán alszom, akkor bizony lesznek. 

Jelen esetben lehet, hogy évtizedek óta fogyasztom azt az élelmiszert, amit a vizsgálat kihoz zavaró tényezőnek, sőt még az is lehet, hogy a kedvencem és mégis zavart okoz. Leggyakrabban meg sem fordul a fejünkben, hogy az adott élelmiszer és a problémám között kapcsolat van. Ez az egyik legfontosabb ismertető jegye a dolognak.
Valakinek 4 évesen, valakinek 30 évesen, valakinek pedig 60 évesen lesznek tünetei.

5. Jobban vagyok, abbahagyhatom a diétázást?

Szintén gyakori tévedés. Egy jól megtalált és helyesen végzett diéta hetek leforgása alatt olyan változásokat hozhat, mintha az illetőnek soha nem lett volna panasza. Ez nem jelenti azt, hogy meggyógyult az illető. Önkényesen a diétát abbahagyni nem túl bölcs dolog. Az élelmiszerből származó homotoxinok (lásd a korábbi diétás bejegyzést) kiürülése lassú folyamat. Hónapokat, felnőttek esetében éveket vehet igénybe. Ezt ellensúlyozandóan lehetőség van biorezonanciás készülékkel a folyamatok begyorsítására, de még így legalább 8-14 hónap szigorú diéta szükséges a teljes gyógyuláshoz. 

A folyamatot úgy tudjuk elképzelni, mint egy vágott seb gyógyulását. Ha hagyom, hogy a seb begyógyuljon és még gyógyulást segítő krémeket, hámosítót, antibakteriális dolgokat használok, akkor viszonylag gyorsan (a seb mélységétől és kiterjedésétől függően), akár 4-7 nap alatt megtörténhet a seb gyógyulása. De ha folyamatosan kapargatom, piszkálgatom, kiáztatom, szétnyitogatom (diéta esetében ennek felel meg a diétahiba), akkor sokkal hosszabb a gyógyulás folyamata. 

A legkorrektebb módja a diéta abbahagyásának, ha előtte végzünk egy kontroll vizsgálatot (persze amellett, hogy a panaszok már hetek, hónapok óta stabilan megszűntek). Így jó esély van arra, hogy egy diéta hosszú időre kitartson és a panaszok drasztikusan csökkenjenek.


6. Tényleg a tejjel (kimutatott élelmiszerrel) van a probléma, pedig nem is iszom tejet?
Természetesen nem. Ha valaki július közepén egy verőfényes nyári reggelen, reggel 6 órakor kifekszik a napra, és este hétig kint marad, akkor a hólyagosra égett bőrért nem a nap lesz a felelős, hanem az, aki kifeküdt. Emiatt természetesen sosem a zavart okozó élelmiszer a ’hibás’. 

Azok, akik megcsináltak már egy tejtermék és származékaitól mentes diétát, vagy azok, akik éppen ezzel bajlódnak, azok már pontosan tudják, hogy gyakorlatilag reggeltől estig tejterméket fogyasztunk anélkül, hogy tudnánk róla. De, ha egyszer már kibillentünk az egyensúlyból, akkor már egy pici is elegendő a zavart okozó élelmiszerből és tünetet fog okozni.

7. Gyerekek diétája

Az egyik legfontosabb kérdés a gyerekek diétája. Gyermekek esetében még körültekintőbbnek kell lennünk. Itt már nem mi magunk vagyunk a tét, hanem sokkal fontosabb, olyas valaki, akit/akiket ránk bíztak a Fentiek. Itt a felelőtlenség, a diéta túlzottan nagyvonalú kezelése nem megengedhető. Ugyanakkor pánikra, elkeseredésre sincsen semmi ok. A diéta egy egyszerű lehetőség, a panaszok megoldására.

A gyerekek sokkal érzékenyebben és sokkal gyorsabban reagálnak mind a diétára, mind a diétahibára, mint a felnőttek. Sokkal gyorsabb és dinamikusabb a regenerálódó képességük. Ebből az érzékenységükből fakadóan, sokkal nagyon körültekintést igényel a diéta, mint a felnőttek esetében.

Gyerekeknél az lenne a követendő, hogy nem lenne szabad a zavart okozó élelmiszert együtt tárolni a gyermek ételeivel (pl. hűtőben). A gyermeknek gyakorlatilag nem lenne szabad ránéznie az problémát okozó élelmiszerre, nem hogy megfogni, vagy megenni a tartalmát.

Minden esetben az anyagcsere vizsgálat már egy pici kezelésnek számít. Mivel ők gyorsabban és érzékenyebben reagálnak, ezért gyakran elő szokott fordulni az az állapot, hogy a vizsgálatot követően, az elégtelenül végzett diéta, már állapot rosszabbodáshoz vezethet. Ellentétben a felnőttekkel, akiknél csak a pontos diétázás után elkövetett hiba okozhat állapotromlást. Ez nagyon fontos. Az esetek nagy részében, nem az előírt diétával van a probléma, hanem a betartásával.

Kiemelkedően fontos lehet a családtagok, nagyszülők, rokonon pontos tájékoztatása a diétával kapcsolatosan. Ugyanis nem megengedhető az, hogy – ugyan otthon szigorúan betartásra a kerül a diéta, de – máshol figyelmetlenség, vagy a kellő tájékoztatás hiányában megszegésre kerül. Ehhez hasonló esetek állapotromláshoz, a panaszok felerősödéséhez és diéta idejének növekedéséhez vezethetnek.


Minden kedves diétázónak ajánlom bátran a következő blogot. Receptötletek, bátorítás, sikeres diétázás:
 
A blog diétás része a 2012. év márciusi bejegyzéseitől indulnak. Egy kedves, volt páciensem írja; az Ő tudtával és engedélyével adom meg a blog elérhetőségét. Hála Istennek, igazi sikertörténet.

Természetesen nem a diéta az egyelten megoldás az adott problémára. Természetesen a diéta nem panasznál hoz változást. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az egyik legegyszerűbb módszer, nem beszélve arról, hogy abból a 800-1000 hónapból - amit jó eséllyel itt töltünk - 6-18 hónapot az egészségünknek szentelni nem nagy áldozat. 

Érdemes átgondolni...


Ha kedvet kapott, írjon bátran, kérdezzen tőlünk!

Dr. Antal Péter Miklós


(A példákban szereplő tejtermékkel kapcsolatos gondolamenet önkényesen lett kiválasztva. Semmi esetre sem jelenti, hogy mindenkinek ezzel lehet zavara.)

Megjegyzések