Folytatjuk a diétával kapcsolatos
gyakran felmerülő kérdések és félreértések átbeszélését.
Azoknak, aki most találtak rá a
blogra, szeretném ajánlani két korábbi bejegyzésemet, ami a témával
foglalkozik. A legelső írást: Kezdetnek
– egy kis diéta címmel, valamint a március 20-i bejegyzést: Diéta – gyakori kérdések és félreértések 1.
címmel.
Röviden emlékeztetőül diéta alatt a Szent Lukács Rendelőben
egy olyan céllal kiválasztott
diétát értek, ami a panaszok hátterében
meghúzódó, a panaszokért felelős alapélelmiszer vagy élelmiszer összetevő kihagyását jelenti. A diéta előnye, hogy nem örök életre szól, valamint jó eséllyel ennyi
elegendő az állapotváltozáshoz. A hátránya viszont az, hogy hosszan (6-14 hónap) és nagyon precízen kell végezni.
Az előző írásban átbeszéltük a
következőket:
- Milyen tünetek hátterében állhat étrendi zavar?
- ’Pedig csak kicsit szoktam fogyasztani…’ – ’Csak egy falatot egyél…’
- Miért diétázzak, hiszen a vérlabor, terheléses-kilégzéses teszt nem mutatott élelmiszer intoleranciát?
Folytatjuk a következőkkel:
4. Akkor most tejallergiám van?
Igen gyakori félreértés. Gyakran ez
szokott a diéta, nem hogy abbahagyásának, hanem az el nem kezdésének az oka is lenni. Nálam a betegségek megközelítése – és természetesen a kezelése is – más, mint egy megszokott orvosi
szakrendelésen. Nem jobb, vagy rosszabb, csak más. Emiatt azonban a kezelhető, vagy messzebb menve, azoknak a betegségek tárháza bővül, ahol szép
eredményeket lehet elérni. Azt gondolom, hogy ez mindenkinek jó.
Páciensnek, orvosnak egyaránt siker élmény.
A kimutatott
élelmiszerrel való zavar nem allergia,
nem érzékenység, nem intolerancia.
Emiatt gyakran a hagyományos
vizsgálatok meg sem találják. Pl.: a biofizikai vagy biorezonanciás vizsgálat
során kimutatott tejtermékkel kapcsolatos zavart, nem biztos, hogy a
vérlaborból, vagy a kilégzéses tesztből meg lehet állapítani. Egy szemléletes példával élve a következőt
kell elképzelnünk: Ha egy felületet szeretnénk megvizsgálni, akkor azt
nézhetjük nagyítóval is, és nézhetjük mikroszkóppal is. A két vizsgálati mód adta kép nem is fog hasonlítani egy másra.
Akár még arra sem fogok rájönni, hogy ugyanazt a területet nézem, csak más-más
módszerrel. Egyik sem jobb módszer a másiknál. A két vizsgálat más-más
információt szolgáltat, ezért egyiket is másikat is más-más dologra fogom tudni
felhasználni.
Ami miatt
nem allergia a kimutatott probléma: ha allergiás vagyok valamire, akkor, ha
a közelembe kerül az allergén, akkor tünetet produkálok. Ha a tollra vagyok
allergiás, akkor, ha nem tollpárnán alszom, akkor nincsenek tüneteim, ha pedig
tollpárnán alszom, akkor bizony lesznek.
Jelen esetben lehet,
hogy évtizedek óta fogyasztom azt az élelmiszert, amit a vizsgálat kihoz
zavaró tényezőnek, sőt még az is lehet,
hogy a kedvencem és mégis zavart okoz. Leggyakrabban meg sem fordul a
fejünkben, hogy az adott élelmiszer és a problémám között kapcsolat van. Ez az
egyik legfontosabb ismertető jegye a dolognak.
Valakinek 4 évesen, valakinek 30 évesen, valakinek
pedig 60 évesen lesznek tünetei.
5. Jobban
vagyok, abbahagyhatom a diétázást?
Szintén gyakori tévedés. Egy jól megtalált és helyesen végzett diéta hetek leforgása alatt
olyan változásokat hozhat, mintha az
illetőnek soha nem lett volna panasza. Ez nem jelenti azt, hogy meggyógyult
az illető. Önkényesen a diétát abbahagyni
nem túl bölcs dolog. Az élelmiszerből származó homotoxinok (lásd a korábbi
diétás bejegyzést) kiürülése lassú folyamat. Hónapokat, felnőttek esetében
éveket vehet igénybe. Ezt ellensúlyozandóan lehetőség van biorezonanciás
készülékkel a folyamatok begyorsítására, de még így legalább 8-14 hónap szigorú diéta szükséges a teljes gyógyuláshoz.
A folyamatot úgy tudjuk elképzelni, mint egy vágott seb
gyógyulását. Ha hagyom, hogy a seb
begyógyuljon és még gyógyulást segítő krémeket, hámosítót, antibakteriális
dolgokat használok, akkor viszonylag gyorsan (a seb mélységétől és
kiterjedésétől függően), akár 4-7 nap alatt megtörténhet a seb gyógyulása. De
ha folyamatosan kapargatom, piszkálgatom, kiáztatom, szétnyitogatom (diéta
esetében ennek felel meg a diétahiba),
akkor sokkal hosszabb a gyógyulás folyamata.
A legkorrektebb
módja a diéta abbahagyásának, ha előtte végzünk egy kontroll vizsgálatot
(persze amellett, hogy a panaszok már hetek, hónapok óta stabilan megszűntek).
Így jó esély van arra, hogy egy diéta
hosszú időre kitartson és a panaszok drasztikusan csökkenjenek.
6. Tényleg
a tejjel (kimutatott élelmiszerrel) van a probléma, pedig nem is iszom tejet?
Természetesen nem. Ha valaki július közepén egy verőfényes
nyári reggelen, reggel 6 órakor kifekszik a napra, és este hétig kint marad,
akkor a hólyagosra égett bőrért nem a nap lesz a felelős, hanem az, aki
kifeküdt. Emiatt természetesen sosem a zavart okozó élelmiszer a ’hibás’.
Azok,
akik megcsináltak már egy tejtermék és származékaitól mentes diétát, vagy azok,
akik éppen ezzel bajlódnak, azok már pontosan tudják, hogy gyakorlatilag
reggeltől estig tejterméket fogyasztunk anélkül, hogy tudnánk róla. De, ha egyszer már kibillentünk az
egyensúlyból, akkor már egy pici is
elegendő a zavart okozó élelmiszerből és tünetet fog okozni.
7. Gyerekek
diétája
Az egyik legfontosabb kérdés a
gyerekek diétája. Gyermekek esetében még
körültekintőbbnek kell lennünk. Itt már nem mi magunk vagyunk a tét, hanem
sokkal fontosabb, olyas valaki, akit/akiket ránk bíztak a Fentiek. Itt a
felelőtlenség, a diéta túlzottan
nagyvonalú kezelése nem megengedhető. Ugyanakkor pánikra, elkeseredésre sincsen semmi ok. A diéta
egy egyszerű lehetőség, a panaszok megoldására.
A gyerekek sokkal érzékenyebben és sokkal gyorsabban reagálnak mind a
diétára, mind a diétahibára, mint a felnőttek. Sokkal gyorsabb és dinamikusabb
a regenerálódó képességük. Ebből az érzékenységükből fakadóan, sokkal nagyon
körültekintést igényel a diéta, mint a felnőttek esetében.
Gyerekeknél az lenne a követendő, hogy nem lenne szabad a zavart okozó
élelmiszert együtt tárolni a gyermek ételeivel (pl. hűtőben). A gyermeknek
gyakorlatilag nem lenne szabad ránéznie az problémát okozó élelmiszerre, nem
hogy megfogni, vagy megenni a tartalmát.
Minden esetben az anyagcsere vizsgálat már egy pici
kezelésnek számít. Mivel ők gyorsabban és érzékenyebben reagálnak, ezért gyakran
elő szokott fordulni az az állapot, hogy a
vizsgálatot követően, az elégtelenül végzett diéta, már állapot rosszabbodáshoz
vezethet. Ellentétben a felnőttekkel, akiknél csak a pontos diétázás után
elkövetett hiba okozhat állapotromlást. Ez nagyon fontos. Az esetek nagy
részében, nem az előírt diétával van a probléma, hanem a betartásával.
Kiemelkedően fontos lehet a családtagok, nagyszülők, rokonon
pontos tájékoztatása a diétával kapcsolatosan. Ugyanis nem megengedhető az, hogy – ugyan otthon szigorúan betartásra a
kerül a diéta, de – máshol figyelmetlenség, vagy a kellő tájékoztatás hiányában
megszegésre kerül. Ehhez hasonló esetek állapotromláshoz, a panaszok
felerősödéséhez és diéta idejének növekedéséhez vezethetnek.
Minden kedves diétázónak ajánlom bátran a következő blogot.
Receptötletek, bátorítás, sikeres diétázás:
A blog diétás része a 2012. év
márciusi bejegyzéseitől indulnak. Egy kedves, volt páciensem írja; az Ő
tudtával és engedélyével adom meg a blog elérhetőségét. Hála Istennek, igazi sikertörténet.
Természetesen nem a diéta az
egyelten megoldás az adott problémára. Természetesen a diéta nem panasznál hoz változást. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az
egyik legegyszerűbb módszer, nem beszélve arról, hogy abból a 800-1000 hónapból
- amit jó eséllyel itt töltünk - 6-18 hónapot az egészségünknek szentelni
nem nagy áldozat.
Érdemes átgondolni...
Ha kedvet
kapott, írjon bátran, kérdezzen tőlünk!
Dr. Antal Péter Miklós
(A példákban szereplő
tejtermékkel kapcsolatos gondolamenet önkényesen lett kiválasztva. Semmi esetre
sem jelenti, hogy mindenkinek ezzel lehet zavara.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése