Covid-19 járvánnyal kapcsolatos ez meg az


Szeretnék egy pár – önkényesen – hasznosnak gondolt információt megosztani Önökkel a Covid-19 pándémiával kapcsolatban. Munkámnál fogva nagyon sok emberrel találkozom, többen megkérdeznek vagy elmondják saját véleményüket ezzel kapcsolatban.

Két fő részből áll az iromány. Az első rész inkább gyakorlatias dolgokat tartalmaz - óvintézkedések; tünettan; mit kell tenni, ha tüsszentettem egyet; háziorvos; táppénz; mikor mehet pozitív teszttel bulizni, vagy inkább dolgozni; stb. A második rész egy igazi ámokfutás a részemről a mindennapi eseményeikből vett tapasztalatokkal és mondatokkal fűszerezve.

Első rész

Mielőtt azonban a ’téveszméimet’ kifejteném jöjjön talán a fontosabb gyakorlatias része (hátha valaki csak erre kíváncsiJ):

 1. Maszk viselés kiemelkedően fontos – orrot és szájat eltakaró módon – erről bővebben majd lejjebb.
 2. Kézmosás – fertőtlenítés kiemelkedően fontos.
 3. Tüsszögési-köhögési etikett betartása kiemelkedően fontos.
 4. Orrfolyós, kicsit köhögő, kicsit lázas, de elmúlik gyerek(ek) lehetőség szerinti otthontartása kiemelkedően fontos – erről is bővebben lejjebb.
 5. Ne legyünk egymás fenekébe belegyógyulva - pontosabban fontos a közösségi távolságtartás
 6. A Johns Hopkins Egyetem statisztikája és nyilvántartása: Érdemes megnézni az első 15 legfertőzöttebb országot, azok lakosság számát figyelembe véve, látva a fertőzöttek számát, a halálozások számát; durva közelítéssel és túlzottan leegyszerűsítve, de érdekes számok jönnek ki, ha az adatokat Magyarország lakosságára vetítjük.

 7. !!! Egy nagyon hasznos állapotfelmérő kérdőív !!!, amely a Covid-19 gyakori és ritkább tüneteit, az utazási és kontakt eseményeket figyelembe véve, fajsúlyosan pontozva és a pontokat összesítve ad tanácsot a további teendőkről. https://koronavirus.netdr.hu/allapotfelmero 

  Akár minden egyes tünetváltással vagy újabb tünet megjelenésével újra elvégezhető.

 8. Mintavétel: felnőtt esetében a felnőtt háziorvos, gyerek esetében a gyermek háziorvos dönt a házi mintavétel szükségességről. Ehhez segítség lehet a 7. pontban írt kérdőív is. Természetesen, ha valakinek olyan súlyos tünetei vannak (ez is rajta van kérdőíven, de mentőhívásra vonatkozó szabályok, tünetek az általános, nem pándémiás helyzethez képest nem változtak…), annak kórházi ellátásra van szüksége, mintavétel, elkülönítés ott történik.

  FONTOS: a mintavételt elrendelő háziorvos nem biztos, hogy az a háziorvos, akihez be van az illető jelentkezve, hanem a feltalálási hely szerinti területileg illetékes háziorvos. Próbálom elképzelni, hogy milyen arcot fogok vágni, vagy a kolléga milyen arcot fog vágni, hogy egy soha nem látott ember jelentkezik nála/nálam, hogy mintavételt szeretné kérni, mint a feltalálási hely szerinti háziorvostól. Mindenesetre mielőtt akár ez, akár az a doktor mintavételt rendelne bárkinek is, fontos tisztázni az éppen aktuális, akár az elkülönítés helyéül éppen szolgáló, a feltalálás helyét pontosan jelző ingatlan, lakás címét. Pláne, ha lakcímkártyán szereplő és leadott adatokhoz képest teljesen máshol tartózkodik az illető. Nehogy olyan címre küldje a mentőt az orvos, ahol nincs is ott a személy. Még egy fontos dolog. Ha nem a megszokott háziorvos kénytelen a mintavétel miatt intézkedni, ezt mindenképpen jelezze majd a saját háziorvosának. Több okból is. Táppénzt az az orvos ad, akihez be van jelentkezve. Valamint az aktuálisan intézkedő doktor nehogy át/bejelentse magához (véletlenül vagy szándékosan), amiről az érintett nem tud. Majd a mintavétel, karantén után ismét a megszokott doktort látogatja az illető, csak éppen ő ezért semmilyen juttatást nem kap.

 9. Tünetek, pozitív teszt, házi karantén, kijelentés, munkába menés: 

  Pozitív PCR teszttel rendelkező személyek szoros kontaktjai kapnak kitiltó, házi karantént elrendelő határozatot. Ennek időtartama 10 nap, ha nem jelentkezik tünet, akkor a 10. nap letelte után szabadon jöhet-mehet. Erre az időszakra jár táppénz, de más kóddal, más feltétellel, mint egyébként. Lásd lent.

  A pozitív PCR teszttel rendelkező, de tünetmentes személy nem kap ilyen határozatot. Velük kapcsolatban a háziorvosuk intézkedik. Nekik min. 10 napot kell elkülönítve lenniük a pozitív teszt dátumától számítva, ha közben nem jelentkezik tünet. „Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani” Forrás: 5. sz. melléklet – COVID-19 eljárásrend 2020. június 11.

  Korábban tünetes, az otthonában elkülönített személy elbocsátásnak feltétele: „a beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó”. Forrás: 5. sz. melléklet – COVID-19 eljárásrend 2020. június 11. 
  Frissítés: 2020.09.21-től a házi elkülönítés járványügyi megfigyelés céljából - akár külföldről való beutazás, akár pozitív teszttel rendelkező személy szoros kontaktja miatt  - nem oldható fel 2db negatív eredményű PCR teszttel. 

  Ezek értelmében házi elkülönítés végén, a korábban pozitív tesztet mutató személyeknél MEGERŐSÍTŐ NEGATÍV TESZT NEM KELL, ha a fentiek érvényesülnek. Ettől függetlenül a táppénzen/elkülönítés alatt lévő személy munkáltatója kikötheti, hogy a munkába állás feltételéül egy vagy két negatív tesztet kér – ezt a munkáltatónak kell finanszíroznia. Előfordulhat az is, hogy az egyén magát szeretné negatív teszttel megnyugtatni – ebben az esetben az egyénnek kell állnia a vizsgálat költségét.

 10. Táppénz: házi/kórházi karantén, betegség idejére táppénz jár: táppénzre az arra jogosult orvos veheti – háziorvosa, fül-orr-gégész, gyermek betegsége kapcsán a gyermekorvos, stb. Kórházi tartózkodása idejére a kórház adja. A táppénz alap esetben a szokásos „8”-as kóddal fut. A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul a „karantén” esetén is; vagyis a táppénz: 50%-os mértékű a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt, 60%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal, 50%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt nem rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal. A hatósági határozatról a hatóság hivatalból értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost – praktikusan a háziorvosát a páciensnek. A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7”-es kóddal igazolja. Megjegyzendő még, hogy „7”-es kódos keresőképtelenség esetén betegszabadság nem jár, hanem a keresőképtelenség első napjától táppénz megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Továbbá „7”-es kódos keresőképtelenség esetén a foglalkoztatót táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli. „7”-es kóddal a keresőképtelenség igazolására természetesen csak abban az esetben kerülhet sor, ha a „karantén” a hatályos jogszabályok alapján elrendelésre került. 

  Fontos információk, forrás: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/553-tappenz-informacios-osszefoglalo-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban

 11. Nátha vagy influenza vagy Covid-19?

Forrás: hirlevel@pharmindex.hu


  

Véleményem szerint a kérdőív jobb, mert az figyelembe veszi az utazási és kontakt előzményeket.


Második rész

Azt hiszem a legfontosabb lényegi résszel meg is vagyunk. A továbbiak csak az agymenésemet tartalmazzák.

Ahhoz, hogy elfogadhatóbb legyen az, amiket írok, valahogy el kéne helyezzem magam az orvoslás palettáján. Mindent nem szeretnék leírni, amit tanultam, vagy amivel foglalkozom, helyette inkább egy rövid összefoglalót és valamiféle hitvallás szerű ízét írnék, ami szerint jelenleg dolgozom. Fontos hangsúlyozni, hogy sem virológus, sem járványügyi szakember nem vagyok.

Ha a tanulmányokat is bele veszem, akkor több, mint 20 éve tanulom a hagyományos nyugati, úgynevezett akadémiai orvoslást és kb. 18 éve a kiegészítőnek csúfolt, korábban alternatívnak hívott (ami egy fordítási hiba), jelenleg integratív medicinának nevezett mindazt, ami ugyan az orvoslás és gyógyítás témaköre, de nem az orvosi egyetemen tanítják. Nálunk. Ilyen pl. kiegészítő állapotfelmérő módszerek, természetgyógyászat, Hagyományos Kínai Orvoslás, vagy Kíniai Metafizika, Antropozófia, és sorolhatnám. Hogy hogyan lett a munkám az, ami és, hogyan formálódott a szemléletem, most senkit nem untatnék ezzel. 14 éve vagyok gyakorló orvos, 2011 óta van saját vállalkozásom, 2015 óta vagyok háziorvos, 2018 óta van saját körzet, amit viszek.

Dolgoztam egy pár évet pusztán akadémiai orvoslásban – János Kórház Központi Intenzív Osztály, dolgoztam és tanítottam 99%-ban kiegészítő/komplementer technikákat alkalmazó intézetnél. Jelenleg mindkettőt csinálom párhuzamosan – háziorvosi is vagyok és másik rendelésen kiegészítő gyógyászattal foglalkozom. Szívemhez közel a természetes, kiegészítő gyógymódok állnak. Mint magánember, ha lehet, először ehhez nyúlok, mint orvos azt látom, hogy az alkalmazható módszerek körét javarészt a páciensek határozzák meg direkt vagy indirekt módon.

Nem gondolom azt, hogy létezik mindent vivő gyógymód, vagy az, ami bármilyen panaszra, bármikor használható. Hiába tartanak egy módszert ’szelídnek’, a gyakorlatban inkább azt látom, hogy ami hatékony, azzal jót is lehet tenni és lehet ártani is. A felhasználótól függ igazán. A szike is lehet hasznos, életmentő és éppoly életveszélyes, ártó eszköz. Mint, ahogy láttam ezoterikus iskolában megörülő embert, vagy meditáció hatására látott képektől önjelölt tanítóvá váló, ’bekattanó’ fiatalt. Azt figyeltem meg, hogy a pusztán akadémiai orvoslással foglalkozó kollégák nagy része nem szeret, mert aki természetgyógyászkodik, meg kínaizik, az csak egy ’idióta’ lehet. De a természetgyógyászok sem szeretnek, mert nem vagyok sem oltás, sem gyógyszer, sem kemo, sem akadémiai medicina ellenes. Együtt jó használni, és kiaknázni az egyik és másik felfogás szerinti lehetőségeket, valamint tényleg a páciens határozza meg így vagy úgy a választandó terápiát. (Kiegészítés 2020.09.20-án - erről nagyon részletesen itt írtam: http://keletesnyugat.blogspot.com/2013/06/akademiai-orvoslas-kontra-komplementer.html)

Azt, hogy mindkettővel foglalkozom, fontos jelentősége van a COVID-19-el kapcsolatban. Az, hogy diplomás írnok vagyok az egyik helyen, akarom mondani háziorvos, azzal gyakorlatilag a frontvonalban vagyok a COVID esetében (ha nem is annyira mint egy COVID osztályos belgyógyász), mert ugye, mindenhol az megy, hogy „Hívja fel a háziorvosát…” „Majd ő megmondja,… tudja…, elintézi…, kiírja…, felveszi…, igazolja…, ELDÖNTI…, stb.” De hogy mellette ’kuruzsló’ is vagyok, és lehet, hogy vannak más eszközeim is a gyógyulás, gyógyítás terén, az ad egy tompa bájt az egésznek. Amiatt fontos ez, mert azt látom, hogy a pusztán magánrendelésen dolgozó kollégák, vagy a pusztán természetgyógyászattal vagy kiegészítő orvoslással foglalkozó kollégák vagy azok, akik szakterületük, munkahelyük miatt távolabb esnek a COVID-19-el fertőzött vagy gyanús páciensektől, sokkal hajlamosabbak elbagatellizálni a jelen helyzetet és ezt tolmácsolni a pácienseik, klienseik felé. Persze aztán, ha baj van és intézkedni kell, az esetek nagyon nagy százalékában nem őket fogja a páciens, kliens hívni, hanem a háziorvost.

Az elbagatellizálás legtöbbször azzal a felkiáltással megy, hogy nem kell félni. Szerintem sem kell félni. Vagy a csuda tudja. Évek alatt rájöttem, hogy a személyes éltemben az egyik LEGNAGYOBB segítő társam a félelem. Félek a körúton lévő villamostól, hogy ha elé ugrom, akkor elüt és a jelen világban való tetterőm elvész – meghalok; ezért megállok a piros lámpánál, majd ha zöldre vált, akkor is körbe nézek, és ha nem jön semmi, akkor indulok el. Félek fejest ugrani olyan tóba, folyóba, aminek nem látom az alját. Évente páran meghalnak emiatt – Mi van félsz? Mi van nem meredt? Mint az utolsó kérdések egyike.

De jó, ne féljünk, mert az a menő, meg az ezo könyvek is a félelem mentességről írnak. Ne féljünk, de legalább akkor legyünk ELŐVIGYÁZATOSAK, de ha ez sem megy, akkor gondolkodjunk egy kicsit és az önös érdekeken túl jusson más is eszembe. Mert ugye: nem félek (én, én, egyes szám első személyben).

Csak egy példa: lejön a rendelőbe nem olyan régen (két hétnél régebbenJ) valaki. Előző napon beszéltem vele telefonon. Hőemelkedése van, kapar a torka, köhécsel. „De nem vagyok ’COVIDOS’ Doktor Úr” –mondja. (Szeretem, hogy egyszerre, hirtelen látóvá válik az illető és egy virológus, infektológus, belgyógyász, fül-orr-gégész szaktudását meghazudtoló módon kijelenti, hogy „nem vagyok covidos”. Ez igen. Ő bátor, ő tud, ő nem fél, és nem is gondolkodik.) Persze, mondom, hogy jó-jó, értem én, de ha nincs nagyobb gondja, ne jöjjön le; ellátom tanáccsal, intézünk mindent, ami kell. Másnap a zárt ajtók ellenére beslisszan a rendelőbe. Azért jött, mert amit tegnap délután!!! megbeszéltünk terápia, az ma reggelre nem gyógyította meg. (Tudás mellé van elvárás is!) Emlékeztettem rá, hogy mit kértem tegnap – ne jöjjön le. Erre Ő: „Elegem van ebből a Covidból, nem hallgatok híreket, tiszta hülyeség az egész, aki ezt kitalálta, nincs is ilyen betegség, meg ez a hülye kényelmeten maszk – maga hogy bírja egész nap ebben, megfulladok, izzadok, megapolitikusok, meg másik országok, meg van egy csomó más lehetőség, mega, mega, mega” Egy szusszra az összesbaromság kiszaladt belőle.

Csak annyit mondtam, hogy: Ha kiderül, hogy Ő mégis Covidos, akkor mi két hétre bezárunk. Én is, az asszisztens nőm is két hét házi karanténba megy. Az asszisztensnőm két helyen dolgozik – tehát az a doki is és az ő közvetlen kollégái is mennek haza. Meg az én kollégáim is, akikkel közvetlen kapcsolatban vagyok. Ez min. 6 orvos, fejenként kb. 1200 beteggel, akiknek (min. 7200 fő) átmenetileg nem lesz háziorvosuk… A várandós feleségemet és a kisfiamat nem említettem neki, még ha először ők jutottak eszembe.

Nem félt, nem gondolkodott, önző volt, de legalább maszkot viselt.

Vegyük akkor sorra:

Ne féljünk – szerintem nem baj, ha vannak félelmeink. Sokszor életmentőek. Persze a félem érzete kellemetlen. Pont ez a kellemetlen érzés a figyelem felhívó. Összességében minden tulajdonságunkat, de főleg a negatívoknak gondolt tulajdonságainkat érdemes megvizsgálni, hogy miben segítették! eddig az életünket. Persze azért, hogy a mérleg serpenyője egyensúlyba kerüljön, nézzük majd meg, hogy miben és hogyan akadályoznak, akadályoztak.

Kényelmetlen, hülye maszk – nem, nem az. Ez egy szokás. Az összes mellé. Megszokható. Intenzív osztályon feküdni kiszolgáltatottan és magad alá székelni – na ez kényelmetlen. Vagy Covid pozitívként kórházban lenni tünetmentesen és várni, hogy negatív teszttel végre hazamehess a családodhoz – ez is kényelmetlen.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a leggyengébb maszk is jobb a semminél, mert potenciálisan csökkenti a fertőződés esélyét.

Íme egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=DNeYfUTA11s

És egy másik: https://www.youtube.com/watch?v=eAdanPfQdCA

Számos cikk is elérhető a neten, hogy miért jó a maszkviselés. Egy érdekeset megosztok közülük. Egy amerikai fodrászatban 8 fodrász közül 2 Covidos volt. De sem a 6 kollégát, sem az általuk fodrászolt 139 embert nem fertőzték meg. Ez egy csoda volt… Ja nem, mindenkin mindig maszk volt.

https://index.hu/techtud/2020/07/17/kinai_koronavirus_usa_fodrasz_maszk_fertozes_ovintezkedes/

Nem mellesleg a személyes véleményem: a maszk viselés a minimum, amit megtehetünk, túl kézmosáson. Az önzőknek – magunkat is védjük, az önfeláldozóknak – másokat is védünk.

Íme két kép:

Az első képen az látható, hogy mi történik, ha szabadon tüsszentünk és nincs sem a kezünk, sem maszk az arcunk előtt.

Forrás: Qubit 
A tüsszentés 7-8 méterig repül, ha nincs kéz, maszk a szánk előtt.


A második képen az látszik, hogy milyen a tüsszentés, ha maszkban történik.

Forrás: HVG.

Eddig is kellett volna. Sajnos nálunk a tüsszentési és köhögés kultúra gyenge lábakon áll, a zsebkendő használattal együtt. Megint csak személyes vélemény, hogy a beteg, náthás, köhögő, tüsszögő embernek, ha közösségbe, orvoshoz ment, eddig is kellett volna maszkot viselnie Covid-19-től függetlenül, legalább zárt térben.

Kötelező. Ez van. Szerintem az eddigiek alapján nem kéne, hogy kérdés maradjon, hogy miért lett kötelező. Miért kezdik büntetni a nem hordókat. Valahogy mi magyarok be vagyunk oltva az ellen, hogy, ami kötelező, még ha nem is értünk hozzá, akkor is megpróbálunk kislisszolni alóla. Most legalább nem kéne.

Sokan nem megfelelően hordják. Orrot és szájat egyszerre kell, hogy takarjon a maszk.

 

Alapvetően 3 féle maszk van:

 • sebészi maszk – főleg beteg emberre való, hogy ne köpje, tüsszögje tele az adott helyiséget mindenféle csúfsággal. Egészséges is hordhatja, több mint semmi. Lásd a videókat, képeket.


 • FFP2-FFP3-as típusú szelepes maszk. Egészséges embert ez védi a legjobban. De betegen, vagy gyanús esetben TILOS hordani, mert a szelep a kilélegzett levegővel akadálytalanul és szűretlenül kijuttat mindet a környezetbe


 • FFP2-FFP3 szelep nélküli maszk. A belélegzett és kifújt levegőt is szűri. Egészségesen és betegen is az egyik legjobb választás.


Alternatív megoldás, napszemüveggel kombinálva (csak viccnek szánom):


A maszkhordás egyéb, közvetett egészségvédő hatása: azok az emberek, akiknek gyomorbántalmuk van, fogászati, paradontális, fogíny, száj higiéné gondjuk van, nem szeretnek fogat mosni azok ennek egészségre és környezetre gyakorolt kellemetlen hatásával maszk hordás közben maguk is szembesülnek. Maszkban remekül lehet a saját leheletünket érezni, ha nem tetszik, amit érzek, foglalkoznom kellene vele.

A közösségi távolságtartásról egy szót: Bár erről is hosszan lehetne értekezni. De nem akarom hosszú lére ereszteni. Alapvetően nem értem, hogy pl. egy tengerparti nyaralás és pihenés alatt, miért érzik többen azt a kényszert, hogy éjjelente rendszeresen, vagy akár egyszer is túlzsúfolt bárokat és szórakozó helyeket látogassanak, ahol ismeretlenek lihegjenek az ember nyakába, tapossák le a lábát, fogdossák meg a barátnőjét/feleségét, ráadásul a bömbölő zene mellett a 30 méterre lévő tengerparti szakaszon sem lehet egy árva szót sem beszélni a másikkal, mert nem lehet hallani. Táncolni nem lehet, mert zsúfolt; beszélgetni nem lehet, mert hangos; enni nem lehet, mert igazából csak egy felturbózott söntés; berúgni meg a szálláson/csendes tengerparti szakaszon is lehetne. Van más értelme ezeknek a helyeknek? Ha valakiben a csajozás/pasizás gondolata merül fel, hát inkább ne. Javasolnék előtte egy hét tanulmányutat a nőgyógyászati/urológiai ambulanciára.

Ugyanakkor azt is látom, hogy az „én egyáltalán nem félek”, „hülyeség a maszk”, „ez csak kitaláció”, „csakazértis külföldre megyek nyaralni” ahol aztán agyontobzódja magát egy éjszakai túlzsúfolt bárban, „van egy csomó más megoldás is” emberek, ha köhhentenek, tüsszentenek egyet, csikar egyet a hasuk, büdös a házi kedvenc lehelete, halál türelmetlenül és követelőzve hívják, az amúgy is hülyének gondolt háziorvost, aki „miért nem veszi már fel a telefont”, hiszen Ő beteg lett, és azonnal Covid-19 tesztet kér, „miazhogy az OMSZ nem megy azonnal”, „miazhogy, kell az eredményre várni”, „mega mocsokospolitika”, „megezaz ország”, „bezzeg külföldön” mondatoktól kísérve teljes mellszélességgel 'vállalják fel' korábbi saját felelősségüket vagy felelőtlenségüket. Persze ez nem jelenti azt, hogy csak a ’rosszak’ vagy ’jók’, elővigyázatlanok vagy elővigyázatosak, fiatalok vagy idősek, betegek vagy egészséges kaphatják el a fertőzést. Ez a kórság is teszi a dolgát a maga üteme, rendszere szerint; nekünk annyi feladatunk van, hogy próbáljuk feltérképezni a szabályszerűségeket és ott beavatkozni, ahol az ésszerű-hatásos-költséghatékony-lehetőleg mindenki számára elérhető lehetőségek kombinációja. Attól még, hogy relatíve olcsó-elérhető-hatékony-ésszerű nem biztos, hogy kényelmes, komfortos, megszokott vagy gördülékeny.

Egy cikk arról, hogy a szigorú szociális távolságtartás sokkal alacsonyabb kockázattal jár: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/25714/covid-19-jarvany-miatt-szocialis-tavolsagtartas-kell


Aki ezt kitalálta, tiszta hülyeség ez az egész – ezen azért van mit adomázni.

A koronavírus. Forrás: wikipedia

Koronavírus van, volt, talán lesz is. A Koronavírus nem egy egyféle vírus, hanem egy népes família. Állatokban, kutyákban, macskákban is előfordul; emberekben, szezonális náthától kezdve a mostani mindenféle tünetet adó, akár életveszélyes állapotot előidéző 2019-nCoV (SARS-CoV-2)-ig mindenféle megtalálható közöttük. Akit bővebben érdekel a téma:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/24538/koronavirus

Az Orvosi Mikrobiológia tankönyv szerint: „A Coronaviridae családba két genus, a Coronavírus és a Torovírus tartozik. A Coronavírus genus 4 csoportot és 24 speciest foglal magába. A Torovírus genusba egyetlen humánpatogén vírus, a humán torovírus tartozik. A Coronavírus genus tagjai közül orvosi jelentőséggel a „severe acute respiratory syndrome”– coronavírus (SARS-CoV), a humán coronavírus 229E, (HCoV-229E), a HCoV-NL63, a HCoV-OC43, HCoV-HKU1 és a humán enterális coronavírus (HECoV) rendelkezik.”

Forrás: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Mikrobiologia/ch03s02.html

Egyik kedvencem a zállatorvos (nem írtam el, tényleg zállatorvos :)): https://www.youtube.com/watch?v=JVTWMWiEyHk

Mivel ez utóbbi még a járvány első szakaszában készült, lehetnek benne elavult részek.

Ki van ez már találva régen. Hogy, hogy lett ez a mostani 2019-nCoV, azt nem tudom. De most őszintén, nem teljesen mindegy? Változtat bármit is a megoldási stratégián, hogy magától mutálódott ilyenné, vagy volt egy jól képzett biológus, aki segített neki? Változtat-e a képződés körülménye azon, hogy mennyire fertőző képes, kell-e maszkot viselni, kell-e kezet fertőtleníteni, urambocsá' megmosni –sokaknak ez is gond…, vagy változtat az eljárásrenden, ami alapján vizsgálatot kérek, vagy változtat a kórházi emberek állapotán? Nem, persze, hogy nem. Pusztán az változik, hogy téves magabiztosságban ringatja a ’jól képzett biológus’-ban hívő embert. Látszat biztonságot ad, hiszen: „Ő tudja, Ő utána olvasott, Ő rájött, Őt nem lehet becsapni.” És, bármi lényeges dolgon egyébként változtat? Nem. Azon változtat még, hogy alapot ad egy másik ember utálatára: ’azanyját a biológusnak, aki megcsinált; a kormánynak, aki megbízta; a kormánynak, aki letagadja.’ Szerintem teljesen értelmetlen az egész.

Kicsit köhögő, tüsszögő gyerek/felnőtt közösségbe menetele: nehéz kérdés. Főleg a gyerekek esetében. Érdemes türelemmel hívni a gyermek háziorvost, vagy a szülő felnőtt háziorvosát tanácsért, teendőért. Érdemes előtte a kérdőívet kitölteni. Az otthonmaradás szabálya, lehetőségei, megoldások lényegében nem változtak, csak a felelősség lett nagyobb. Tudom, hogy sokaknak nehéz/nyűg/nem megoldható/nem szeret otthon maradni gyerekkel/gyerek nélkül. Az első felvonás alatt volt, hogy kifejezett kérést kaptunk, hogy most már tegyük keresőképessé, mert nem bírja tovább otthon a gyerekkel. A gyereket viszi suliba, ő is megy dolgozni, akár beteg, akár nem. Tudom, hogy vannak tünetmentes fertőzők is, meg telefonban igazából mindenki azt és úgy mond, ahogy akar, de azért na. Minden nap fogat mosok, pedig úgy is koszos lesz (tudom és látom, hogy sokan nem követik ezt az elvet sem a fogmosás, sem a tisztálkodás terén); az autóba is tankolok, pedig tudom, hogy megint ki fog fogyni a benya, vagy kérdezhetném, hogy minek eszel, úgy is éhes leszel újra... 

Nincs ilyen betegség. Ilyenkor olyan kíváncsi vagyok, hogy a Koronavírus létét, a Koronavírus család létét, a SARS-CoV-2 létét vagy minden szabad szemmel nem látható dolognak (pl. oxigén, szeretet, félelem, a Holdnak a sötét oldala, a rosszabb szeműek esetében hangya, vagy kenyérmorzsa az asztalon, stb.) a létét tagadja az illető?

Az valóban igaz továbbra is, hogy egy fertőzéses betegség átadása vagy elkapása minimum két tényezőtől függ. A kórokozó fertőző képességétől és a fogadó személy immunrendszerétől, vagyis túlzottan leegyszerűsítve a fogékonyságától. Abban viszont bízni, hogy csak a gonoszokat támadja meg és a jókat nem, pont olyan, mint, amikor Indiában egy férfi beugrott az oroszlánketrecbe azzal a felkiáltással, hogy ha létezik Isten, akkor majd megmenti őt. Az oroszlán jót evett, de személy szerint nem gondolom, hogy amiatt, mert Isten ne létezne. Amerikában ott tartunk, hogy az aktivisták rasszistának kiáltották ki a koronavírust, mert valami oknál fogva több afroamerikai lesz beteg/fertőzött, mint nem afroamerikai. Ráadásul, hiába kaptunk BCG oltást, mégsem eszünk a tüdőgondozó köp csészéjéből.

Ha valaki önmagában a meditációtól várja a megváltást minden bajára, jobbnak gondolja a maszk helyett, mert csak ez lehet üdvösség kulcsa, nem biztos, hogy helyes úton jár. Az tény, hogy a testi-lelki-szellemi egyensúly fontos az egészség fenntartásában, de ha valamelyikünk nem áll egy Tibetben évtizedek óta meditáló, világtól elvonult jógi szintjén, akkor bizony jobb, ha hordja a maszkot. Mindenféle gyakorlati rutin nélkül, ma elkezdtem meditálni, mert az mindenre jó, kb. akkora kihívás és pont olyan sikerrel kecsegtet, mint amikor valaki, aki soha még csak kismotort sem vezetett, megkapja a feladatot, hogy most, ma Párizsig autót vezetve kell eljutnia. Inkább ne. Iratkozzon be egy autós suliba, tanulja meg a játékszabályokat, vizsgázzon le és után első lépésként menjen el a szomszéd városba a barátokhoz. Nekünk földi halandóknak célra vezetőbb, ha mind a három ’részünknek’ – test, érzelmek, gondolatok – megadjuk, ami jár. Testnek megfelelő üzemanyag, megfelelő terhelés és pihenés, határaink védelme. Érzelmek és gondolatok figyelése, kontrollálása, helyes irányba terelése. A meditáció fontos, a meditáció hasznos és jó, de egy szakmai nyelvkönyv megvásárlásával és vasárnap ebéd utáni olvasgatásával még nem lesz meg a szakmai felsőfok egycsapásra. A meditációból is van szakmai felsőfok, de ettől még marad fenntartandó-karbantartandó testünk is.

Ha valaki követte az első hullám javaslatait, utasításait, abban nem csak maszk, kézmosás és köhögési, tüsszentési javaslat és etikett volt benne, hanem az is, hogy pihenjünk és aludjunk többet, mert az is fokozza a védekező képességünket.

Egy kicsit másnak tűnik nekem a COVID-19 vírus okozta betegség, mint egy egyszerű nátha vagy influenza. Sokan arra gondolnak, hogy mi nagy dolog van abban, hogy a betegség miatt egy kicsit levert vagyok, nyomom az ágyat pár napig, folyik az orrom, köhögök. Rántom meg a vállam, mert minden évben 2x – ősszel és tavasszal ilyen betegségem van. Ez a fránya Covid-19 viszont mindenféle ocsmányságot tud csinálni. Erről is számos cikk olvasható a neten. Senkire nem szeretném a frászt hozni, de azt sem szeretném, hogy valaki utólag bánkódjon, hogy: „miért nem voltam elővigyázatosabb”.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200917/megdobbento-hirek-a-koronavirusrol-a-fiatalok-is-veszelyben-vannak-sulyos-egeszsegkarosodast-szenvedhetnek-449192

https://index.hu/techtud/2020/07/13/kinai_koronavirus_olaszorszag_tunet_fertozes_neurologia/

https://infostart.hu/sport/2020/06/21/radak-zsolt-a-betegek-egy-reszenel-a-tudokapacitas-otodevel-vegez-a-koronavirus

Egyenlőre ott tartunk, hogy nincs tartósan magas ellenanyag szint a szervezetben egy átesett fertőzés után, vagyis az újrafertőződés esélye megvan, nyájimmunitás nem várható.

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ezt_tudjuk_az_ujrafertozodesrol/20200911113013

Van egy csomó más lehetőség is - az alap érv ilyenkor mindig az, hogy „az immunrendszert kell erősíteni, nem?” Ha van türelmem és időm, akkor vissza szoktam kérdezni, hogy mi az az immunrendszer és milyen elképzelése van az illetőnek az immunrendszer erősítéséről. A válaszok meglepőek és veszélyesek. Veszélyes alatt azt értem, hogy hadova – meg izé-bizé – jön válaszként. Vagyis nincs ép kéz láb ötlete az illetőnek arra, hogy mit tegyen. Ez így veszélyes. Nincs is ilyen betegség, maszkot nem hord, mert kényelmetlen, és mit tegyen, ha lázas, köhög nem tudja. Maximum a neocitránig jut el, 10 náthásból 3-an szednek C-vitamint.

Alapvetően azt gondolom, hogy egy betegség, kórság elkerüléshez, vagy annak elkapása esetén a gyorsabb és szövődmény mentes gyógyuláshoz sok tényező kell. Nem elég jónak lenni, de egy alázatos hozzáállás mindenképpen szükséges, ahol a minimum az, mint amit Szun Ce – A háború művészetében ír le valahol, hogy tiszteld az ellenséged és tanulmányozd ki az ő taktikáját. Ez nem éppen az ellenség tagadásról szól.

Nem elég meditálni, pláne, ha most kezdtem a praxist, de mindenképpen segítség a túlzott szorongás, aggodalom, és a kósza gondolatok ellen (Nem utolsó sorban elindít egy úton, és ha szerencsém is van, akkor nem bekattanok tőle egy hirtelen kiváltott spirituális krízis miatt). Nem elég hinni a betegség nem elkapásában, vagy a szövődménymentes, gyors gyógyulásban. Itt senkinek sem a vallásos elhivatottságból fakadó hitét szeretném kritizálni, sőt. Hanem arról van szó, hogy ahhoz, hogy megtanuljak németül, nem elég hinni abban, hanem elég sokat kell tenni érte. Természetesen jobb, ha van motivációm, hogy miért tegyem ezt meg, de önmagában az, hogy „hiszem, hogy megtanulok németül”, de az égvilágon semmit nem teszek érte, biztos, hogy kevés. Ha nekiállok kilincset nyalogatni, mert ilyen vírus/betegség nincs vagy én jó vagyok/meditálok/nem vonzom be a betegséget/csak pozitívan kell gondolkodni… stb stb… könnyen úgy járhatok, mint az oroszlánhoz beugró indiai férfi.

Azt hiszem most hirtelen ennyi. Köszönöm, hogy elolvasott. Kérdés esetén állok rendelkezésre, de nem biztos, hogy tudok válaszolni.

Az iromány a jelenleg érvényben lévő eljárásrend elemeit tartalmazza, ezek változásával az itt leírtak egy része érvényét veszti. Ha netán én is bölcsülnék valamennyit az idők folyamán, lehet, hogy másként fogom az itt leírtakat gondolni (a szubjektív részek vonatkozásába; az eljárás rend és az egyéb szabályok adottak). Ebben az esetben, idő és energia rendelkezésre állása esetén módosítani fogom a véleményem. Ha nagyon nem tetszett, nyomj egy ’törlés’ és ’tiltás’ gombot J

Az irományt fenntartással és egészséges szkepticizmussal érdemes olvasni, tévedhetek én is, tudhatom és gondolhatom rosszul én is.

Köszönettel:

Dr. Antal Péter Miklós

Bp., 2020.09.17.

 
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ezüst-kolloid 3. rész

Ezüst-kolloid 1. rész

Gyógyszer és vitamin kölcsönhatások 2. rész